תהליך רכישת דירה או בניית בית כרוך במכלול בעיות אשר הצרכן המצוי אינו שולט בהן, משלב תהליך הרישוי, ההתקשרות עם הקבלן, הבניה ותקופת האחריות, כאשר תהליך הבניה על כל שלביו ומרכיביו אמור להיות תואם לדרישות התקן הישראלי, למפרט הטכני ולתכניות.
לשם כך חשוב לבצע בדק בית לפני רכישת בית או דירה.
בארץ יש העדפה ברכישת דירה על שכירת דירה, בגלל הרצון לגור באופן קבוע בשכונה מסוימת, הביטחון הכלכלי, האפשרות לבצע שינויים בתכנית הדירה תוך התאמה לצרכי הדייר. בגלל העדפת הרכישה יש לתת את הדעת בצורה רצינית ומקצועית על כל פרטי ההתקשרות עם הקבלן ולהקפיד על יישום פרטי הבניה השונים תוך התאמה למפרט הטכני ולפי דרישות התקן הישראלי.
השאיפה בבדק בית להעלות את רמת הביצוע ואיכות הביצוע של הבניה הפרטית והציבורית תוך העברת המסר גם ליזמים ולקבלנים שהאינטרס הראשוני לכך, צריך להיות קודם כל שלהם, לצורך שמירה על מוניטין ושם טוב של החברה וכן כי זול יותר לבצע עבודה פעם אחת ובאופן מקצועי מאשר לבוא ולתקן ליקויים בלי סוף.
כמה שאלות נפוצות על בדיקת בדק בית
לפני שאתם רוכשים בית או דירה, ולא משנה אם זהו בית "חדש מהניילונים" אשר נבנה במיוחד בשבילכם או דירה בת שנים רבות, ישנם דברים רבים אשר עליכם לבדוק- כדי לדעת שאתם עוברים למקום שהוא לא רק המתאים ביותר עבורכם, אלא גם בטיחותי, בנוי היטב וכדומה. חלק מהבדיקות האלו אתם יכולים לעשות לבד, כמו לבדוק את גודלו של הבית, את קרבתו לעבודה או לבית הספר של הילדים וכו', אך ישנן בדיקות נוספות אשר ניתן לערוך אותן באמצעות אנשי מקצוע מיומנים בלבד. כאן נכנסים אנשי בדק בית לתמונה.
מה זה בעצם בדק בית?
בדק בית היא בדיקה טכנית מקצועית הנערכת על ידי אנשי מקצוע המוסמכים לתחום זה, והיא כוללת בתוכה בחינה מדוקדקת והערכה של איכותה וטיבה של הבנייה. בבדיקת בדק בית ישוו אנשי המקצוע שלנו את תוכניות הבניה אל הבית עצמו ואל תהליך הבנייה שהוא עבר או עובר בפועל, ויחפשו ליקויי בניה- כלומר מקרים של חוסר התאמה בין התכנון המקורי לבין הבניה שנעשתה בפועל, או חוסר התאמה בין הבנייה לבין תווי התקן הישראליים והעולמיים. בנוסף, בוחנים אנשי המקצוע של בדק בית את כל הפרטים הטכניים השונים הזרים לאנשים שאינם אנשי מקצוע. הכוונה בפרטים אלו היא לכל אותם נושאים אשר נועדו להבטיח את איכותם של הבית או הדירה, את רמת הבטיחות שלהם ואת העמידות שלהם בפני שיני הזמן. בעצם, בדיקת בדק בית עוזרת לכם לגלות ולתקן בזמן את כל אותן תקלות נפוצות ומציקות אשר נוטות להתגלות בבתים לאחר שהם מתיישנים מעט, וגורמים לבעלי הבית כאבי ראש מיותרים, והוצאת כספים גדולה ובלתי נחוצה.
מתי צריך בדיקת בדק בית?

רוב האנשים המבקשים בדיקת בדק בית הנם אנשים אשר רוכשים בית או דירה ורוצים להבטיח את טיב ואיכות הבנייה. אולם, קיימים מקרים נוספים בהם בעלי בתים נזקקים לשרותיה של הבדיקה. אלו הם המקרים הנפוצים בהם תוכלו להפיק תועלת מפנייה לאנשי המקצוע של חברת בדק בית:
- במקרה בו אתם יודעים או חושדים כי קיימים ליקויי בניה בדירה או בבניין שלכם, בעיקר כאשר זוהי דירה חדשה אשר בנייתה נסתיימה לפני זמן קצר, תוכלו לזמין בדיקת בדק בית לצורך איתור מקצועי של אותם ליקויים. הבדיקה תשמש לכם כאישור חוקי, ותוכלו לפנות עמה אל הקבלן שביצע את הבנייה או אל בית המשפט לצורך הגשת תביעה.
- כאשר אתם עומדים לרכוש דירה מיד שניה, שהיא ישנה יחסית או שאתם חושדים שאיננה במצב מושלם, אתם יכולים לזמין בדיקת בדק בית לפני הרכישה, כדי לגלות את הליקויים והמפגעים השונים הקשורים למצבה הפיסי של הדירה. הבדיקה תעזור לכם לא רק בהחלטה האם לקנות את הדירה או לא, אלא גם בניהול המשא ומתן על עלות הקנייה.
- במידה וקיימים בביתכם או בבניין שלכם בעיות הנובעות מליקויים במעטפת האיטום, כגון נזילות מים, איטום לא מספק מפני קור או חום, חדירת רטיבות וכו, תוכלו להזמין בדיקת בדק בית שתעזור לכם לגלות ולאתר את הליקויים, כדי שתוכלו לטפל בהם כראוי.
- ניתן להזמין בדיקת בדק בית שמחפשת מפגעים אקוסטיים בבית לפני קנייתו, או לצורך הגשת תביעות, כמו למשל תביעה על ירידת איכות הנכס בעקבות סלילת כביש ראשי לידו. המומחים שלנו אף יערכו בדיקה אקוסטית לבית עצמו כדי לקבוע את רמת הרעש המצליח להכנס אליו.
- אם בוצעו אצלכם עבודות שיפוץ בצורה לא טובה וגרמו לנזקעים או מפגעים, או שהמשפצים השתמשו בחומרי בנייה מאיכות ירודה או בנו בצורה שאיננה עומדת בתווי התקן, תוכלו לערוך בדיקת בדק בית שתאבחן את הליקויים הללו באופן מקצועי ותשמש אתכם בפנייתכם לקבלן המשפץ או לבית המשפט.
- כיום, קיימת דרישת תקן אשר קובעת את עמידותם של מבנים בפני רעידת אדמה, ומערכת החוק אינה מאפשרת בניית תוספות בנייה בבניינים שאינם עומדים בדרישות. לכן, ניתן להזמין מחברת בדק בית בדיקה של התאמת המבנה למצב של רעידת אדמה.
מהן הבדיקות שמתבצעות בזמן בדיקת בדק בית?
כפי שהסברנו, קיימים מקרים רבים בהם נזקקים אנשים לשרותינו, ואנו בוחנים כל מקרה לגופו ועורכים את הבדיקות המתאימות לדרישותיהם של בעלי הבית, למצב הבניין ולבעיות עליהם מתלוננים הדיירים. עם זאת, המקרה הנפוץ ביותר בו מזמינים אנשים בדיקת בדק בית הוא כאשר הם נמצאים בתהליך של בניית בית, או עומדים לפני רכישת בית או דירה. לכן, נפרט בפניכם את כל הבדיקות אשר נעשות במקרה זה, כדי שתוכלו להבין כמה חשוב לערוך את הבדיקה הזאת על ידי אנשי מקצוע מנוסים.
- בדיקת המפרט הטכני לפי תוכנית הבנייה או תוכנית השיפוץ.
- בדיקה של הצנרת בבניין, כולל בדיקה של הביוב, זרם המים, איכות הצינורות וכו'.
- בחינת הבית או הבניין מכל צדדיו, כלומר בדיקה פנימית וחיצונית של הקירות, התקרה, הגג והרצפה. הבדיקה כוללת הן את איכות הבנייה והן את איכות הגימורים (כלומר איכותה של עבודת הריצוף, בדיקת הטיוח של הקירות, בדיקת החלונות והמסגרות של החלונות ועוד).
- בדיקת מעטפת האיטום של הבניין. תפקיד המעטפת הוא לבודד את הבית מפני חום וקור ולמנוע חדירת רטיבות, לחות או נזילות.
- בדיקת טכנית וויזואלית של מערכות החשמל השונות בבניין. הבדיקה תבדוק את איכות המערכת ועמידתה בתו התקן של מכון התקנים, כמו גם את האיכות הויזואלית שלה (כלומר תחפש חוטים הבולטין החוצה מהקירות וכדומה).
- בדיקת רמת הבטיחות של כל השבילים ודרכי הגישה אל הבניין, כמו שבילי הכניסה ודלתות הכניסה, ושל דרכי הגישה אשר בתוך הבניין, כמו המבואה או חדר הכניסה, המעלית, חדרי המדרגות וכו'.
- ניתן לערוך בדיקה ויזואלית כללית של המערכות הסולאריות בבית או בבניין.
- בדיקה שתפקידה למנוע כשלים בטיחותיים, כלומר בדיקה של המעקים והמסעדים אשר בחדר המדרגות, בדיקה של אזור החנייה אשר מחוץ לבית וכו'.
- בדיקה של חדר האשפה (קיים בעיקר בבניינים משותפים או במבנים ציבוריים, אך גם בבתים פרטיים).
מה כולל הדו"ח אשר מוגש בסוף התהליך?
בסיומה של בדיקת בדק בית תקבלו חוות דעת מאנשי המקצוע המומחים . הדו"ח יכלול מספר דברים:
- הצהרה אשר קובעת כי הדו"ח הוא מסמך חוקי הקביל בבית המשפט.
- פירוט של כל הליקויים והמפגעים שאותרו, והסבר על מיקומם בתוך המבנה.
- ייעוץ לגבי התיקונים אשר יש לעשות, הנחייה כיצד יש לעשות והצעת עלותם של התיקונים לפי המחירונים הרשמיים הקיימים בשוק.
יש עוד משהו בנושא שכדאי לנו לדעת?
כן, יש לנו עוד שני טיפים חשובים בשבילכם! חשוב לנו שתדעו את הטיפים האלו, כדי שתוכלו להפיק את התועלת המרבית מהשירות שאנו מציעים.
הטיפ הראשון – מיד לאחר שנערכה אצלכם בדיקת בדק בית, עליכם לשלוח לקבלן מכתב רשום אשר מודיע לו על הליקויים. שימו לב, אל תודיעו לו בפקס או בטלפון- משום שחשוב מאוד שבמידה ותפנו לבית המשפט בנושא הליקויים שגילינו, תוכלו להוכיח שפניתם אל הקבלן!
הטיפ השני – תהיו מודעים לחוק הנקרא "חוק מכר דירות". אחד הנושאים אשר החוק החשוב הזה מדבר עליהם, הנו שאחריותו של הקבלן לא מסתיימת מיד עם מכירת הבית. חשוב שתדעו כי מבחינה חוקית, ישנה תקופה מסויימת לאחר הקנייה אשר במהלכה הקבלן חייב לקחת אחריות במידה ומתגלים ליקויי בנייה- ממש כמו תקופת האחריות שמקבלים כאשר קונים מכשיר חשמלי. לכן, חשוב שתזדרזו ותזמינו בדיקת בדק בית מיד כאשר אתם חשים בליקויים הקיימים בבנייה, כדי שתוכלו לדרוש מהקבלן לקבל אחרית לפי החוק, ותחסכו לעצמכם מאבקים משפטיים.