שלד בניין

מה השלבים בבניית שלד הבניין ?

שלד המבנה הינו מעטפת הבית החיצונית, יסודות/כלונסאות, רצפה וגג המבנה, קירות חיצוניים ופנימיים, מדרגות פנימיות [מדרגות יציקות לפני חיפוי, קיימים מקרים בהם המדרגות מבוצעות בשלב מאוחר יותר, מדרגות עץ, ברזל וכד'], שלד המבנה מהווה למעשה את צורתו של הבית, עליו אנו מיישמים בשלבי הבנייה הנוספים מערכות גמר, כגון, טיח, שליכט, צבע, חיפוי אבן, קרמיקה, שפריץ חיצוני, גג רעפים וכד'.

קיימים מספר שיטות לבניית שלד המגורים, השיטה הנפוצה והמקובלת הינה, בנייה קשיחה באמצעות, יציקות בטון, קירות בלוקים ו/או איטונג, פומיס, בלוקל, לגבי גג המבנה יש הבונים את ביתם מגגות לא יצוקים, כגון גגות רעפים.

מה השלב הראשוני בבניית שלד ?

השלב הראשוני לפני ביצוע עבודות שלד המבנה, יש צורך בביצוע עבודות עפר מקדימות, ניקוי שטח המגרש, במגרשים משופעים, מומלץ לבצע עבודות הכנה, ניקוי שטח המגרש, חציבה ומילוי, הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה דורשות תכנית פיתוח, המהוות תנאי למתן ההיתר. מומלץ לדרוש מהאדריכל/מהנדס, להמציא באותו עניין, תכנית לעבודות פיתוח בתחומי המגרש, עם מפרטים טכניים שיילוו את בניית הבית בהתאם להתקדמות בניית המבנה. מגרש עם שיפועים 10%, דרושים בדרך כלל קירות תומכים, קירות בטון יצוק שיוצרים מדרגה במורד בין שני מפלסים.

חשוב ! לדרוש מהמהנדס/האדריכל, שתכנון הקירות התומכים, במקרה הצורך יהיה חלק מהקונסטרוקציה של מהנדס המבנה ושהוא יקבל את אישורו לפני היציקה.

בסיום ביצוע עבודות ההכנה/עפר מקדימות, קיימת חובה, כפוף לדרישות משרד העבודה, לגדר את שטח המגרש ולתלות שלטי אזהרה. סימון גבולות המגרש חשוב במיוחד בשלב זה, על המודד איתו סוכם מראש, חלה החובה לסמן את גבולות המגרש, גבולות הבית, את הפינות ואת גובה הבית 00, במרחק של 2 מ' מקווי הקירות החיצוניים יבנה קבלן המבנה/שלד, שנורגריסט, גדר עץ היקפית, המקיפה את קירותיו החיצוניים של המבנה. כפוף לתכנית יסודות המבנה, מסמנים את ארבעת צידי הגדר המהווים את מיקום עמודי היסוד, הזוויות הישרות של הבניין נקבעות לפי משפט פיתגורס (למשל, במשולש ישר זווית שבו הניצבים הם 2 ו- 4 מ’, יהיה לאורך האלכסון 5 מ’).

מה השלב לבניית שלד אחרי סימון הבית ?

אחרי סימון הבית, מומלץ לזמן את מהנדס הבניין ואת המודד שיבדקו את התאמת הסימון לתכנית היתר הבנייה. לפני התחלת עבודות הבנייה, יסודות ושלד המבנה, מהנדס הבנייה יקבע לפי סוג הקרקע, את סוגי היסודות הדרושים, היסודות הם עמודי בטון הנעוצים בעומק האדמה ו/או פלטות בטון המתחברים לרצפה ויוצרים את הבסיס ההנדסי של הבית. היסודות מותאמים לתנאי הקרקע ולתכנון הבית. במקרים חריגים קיים צורך בבדיקות מעבדה של הקרקע, קידוח ולקיחת דגימות קרקע לבדיקת סוג ותכונות הקרקע, על פי התוצאות של הבדיקה ייקבע ע"י המהנדס, סוג היסודות הדרוש, עומק היסודות וכד'. הכנות ראשוניות אלו הכרחיות להתחלת שלב בניית שלד המבנה/יסודות מבנה המגורים, השלב הבא בביצוע העבודה הינו, חפירה/חציבה של יסודות המבנה, יציקת היסודות [כפוף לתוכניות שבידיכם], הכנת הארקת יסוד, [מומלץ בשלב זה ליצור התקשרות עם חשמלאי מוסך שיתכנן עבורכם את תוכניות החשמל], המשך יציקת יסודות מעל קו פני הקרקע המהווים למעשה את עמודי היסוד התומכים ברצפת מבנה המגורים.

סוגי יסודות הנפוצים:

הכלונס הוא עמוד בטון שאותו יוצקים לבור שנחפר לעומק של כמה מטרים בעזרת מכונת קידוח מיוחדת, בקוטר ובעומק שקבע המהנדס. את תחתית הכלונס אפשר להרחיב ע"י אביזר מיוחד, לצורך עמידה בעומסים גדולים, את היציקה יש לבצע ביום החפירה, אך לא לפני אישור המהנדס,הקונסטרוקטור, על מנת לאשר את קוטר ועומק הבור ואת הברזלים.
הכלונסאות הינן היסוד האופטימאלי המומלץ לקרקע עובדת, [קרקע עובדת – קרקע שסופגת מים וכתוצאה מכך מגדילה את נפחה ותופחת, תופעה היוצרת חוסר יציבות של הקרקע מתחת לבניין. מדובר באדמה המורכבת מגרגירים דקים ואחד הסוגים הבעייתיים ביותר שלה היא אדמה חרסיתית].
יסוד בודד, יסוד שעומקו כ 1 מטר, בתחתית היסוד מבוצעת פלטת בטון יצוק כשבמרכז הפלטה יוצקים את עמוד היסוד.
מיקרו פייל, יסוד המשמש בעיקר לאחיזה בקרקע סלעית שבה קודחים חורים לעומקים פחותים מאלה הנקדחים לכלונסאות רגילים, לדוגמא, לעומק של 3 מ’ כתחליף ליסוד הבודד,המיקרו פייל הוא כלונס קטן.

כלונסאות יקרים יותר לביצוע מאשר היסוד הבודד. בקרקע סלעית או של חול וכורכר, ניתן במקרים רבים להסתפק ביסודות הבודדים, כפוף לחוות דעתו של מהנדס הבניין, במקרים של סוגי קרקע, כגון:חמרה,חול,חרסית וכד', משתמשים בחלק מהמקרים גם בכלונסאות וגם ביסודות.

הדיימה למבנה שלד

בניית מרתף למבנה המגורים

בבניית מרתף ישנם מספר חסרונות בהשוואה לבניין הבנוי על פני האדמה, מחסור באוורור ותאורה טבעית. אפשר לטשטש את החסרונות הללו, אם בונים כך שהחלק העליון של המרתף מצוי על פני האדמה, כך שאפשר יהיה לבנות חלונות צרים בסמוך לתקרתו. חיסרון נוסף הן הבעיות הקבועות בצנרת, תופעה נפוצה ושכיחה הינה לחות טחב ועובש כתוצאה מחוסר באוורור לעומת זאת קיימים יתרונות בבניית מרתף למבנה המגורים, עלות הבנייה אינה יקרה באופן משמעותי מבנייה עילית וברוב המקרים המרתף אינו נחשב לתוספת בנייה בחישוב אחוזי הבנייה המותרים, כלומר המרתף מאשר להוסיף במקרים רבים שטחי בנייה או קומה תחתית, כאשר תכנית המתאר מגבילה אתכם במספר הקומות או בגובה הבית מעל פני הקרקע.

קיימת חשיבות לבניית המרתף ביציקות בטון, ב 30- בעובי שלא יפחת מ 25 ס"מ, [כפוף לחוות דעתו של מהנדס הבניין], ביצוע מערכות איטום מתקדמות על גבי שכבת הבטון הרזה[,רצפת המרתף הראשונית], איטום קירותיו החיצוניות של המרתף, למניעת חדירה/עבירות מים בשלבים מאוחרים יותר, [הנחת היסוד הינה, אין אפשרות מעשית לביצוע תיקונים ו/או חידוש מערכות האיטום בשלבים מאוחרים יותר],מומלץ להיוועץ בנושא מערכות האיטום עם מהנדס הבניין, ו/או יועץ איטום.

התקנות החדשות של פיקוד העורף מאפשרות לבנות חדר ביטחון במקום מקלט וניתן לוותר על בניית המרתף. רצפת קומת המגורים ותקרות רצפת קומת הקרקע יכולה להיות תלויה על עמודי היסוד, מעל קו גובה פני הקרקע, או לחלופין בנויה על מילוי מהודק. ברצפה צפה על גבי מילוי מהודק, מומלץ להיוועץ במהנדס הבניין לגבי סוג חומר המילוי, ברצפה תלויה, [רצפה עם חלל בינה לבין הקרקע, מומלץ למלא עם ארגזי כוורת או קל-קר, במקרים מסוימים כפוף לחוות דעת המהנדס יש צורך בביצוע של בניית קורות יסוד.

בזמן יציקת הרצפה הראשונה, הקפידו שהברזלים יהיו מורמים באופן שיאפשר זרימת בטון מתחתם. הרמת הברזלים תתבצע ע"י תמיכות פלסטית מתאימות. תקרה היא גם רצפה הממוקמת מעל מרתף או רצפה תלויה מעל קומה בבניין ומהווה גם תקרה.

סוגי תקרות:

תקרה מסיבית, עשויה מיציקת בטון שעובייה לא ייפחת מ – 12 ס"מ, הנתמכת ע"י קורות בטון. הקורות גבוהות יותר מהתקרה ולכן יבלטו למעלה או למטה, תקרה מסיבית מתאימה למפתחים קטנים בין הקורות.
תקרה ללא קורות בטון , תקרה זו עבה יותר מהתקרה מסיבית ויש בה יותר בטון וברזלים, אך ללא קורות הבולטות ממנה.
תקרת צלעות, תקרה בנויה מקורות שאינן בולטות מהתקרה וביניהן מונחים בלוקים (רגילים, מעוגלי פינות ועם דפנות עבות יותר שיוצרו במכונת לחץ, או איטונג המיועד לתקרה) או ארגזי מילוי מחומרים דוגמת קלקר. מעל לבלוקים או לארגזי המילוי, יוצקים בהמשך לצלעות, שכבה של 5 – 6 ס"מ בטון המכסה את כל הרצפה. שיטה זו מאפשרת גמישות בתכנון ויש לה יתרון שהיא מבודדת תרמית, יתרון נוסף הוא, תקרה זו מתאימה למפתחים גדולים. אם תכננתם לבנות אח באחד מחדרי הבית, יש להתאים פתח לארובה בתקרה או בתקרות מעליו. יש להקפיד להשאיר פתח לארובה בתקרה או בתקרות מעליו. יש להקפיד להשאיר פתח עם "קוצים" (ברזלים בולטים מיציקת התקרה) לחיבור גרם המדרגות לרצפה/תקרה. גרם המדרגות הוא למעשה רצפה תלויה שנוצקה בשיפוע.

קורות, עמודים וקירות המבנה – המהנדס אחראי לקביעת הקורות והעמודים במבנה. העמודים נמצאים בד"כ במפגשים בין קירות החדרים ובקו ההיקף של הבניין. הקורות, כאמור, יכולות להיות חלק מהרצפה או מהתקרה (לפעמים הן סמויות בתוך התקרה) או לחילופין, מתחת לתקרה או מעליה. "חגורות" מבטון מזוין (עם ברזלים) הן קורות בטון שעוביין כעובי הקיר והן נועדו לחזק את הקירות. יוצקים אותן תוך כדי בניית הקירות. החגורה העליונה תמוקם תמיד לכל אורכם של הקירות, מעל פתחי החלונות והדלתות, כלומר בגובה 210 ס"מ לערך מהרצפה.

מומלץ לשלב בנושא זה גם את אדריכל המבנה על מנת לא להגיע למצב בהם קיימים עמודים שיפריעו בהמשך לתכנון ועיצוב הבית.

סוגי בלוקים לבניית קירות:

בלוק בטון רגיל, בלוק שחור, המאפשר בנייה זולה ואיכותית, מומלץ לוודא כי הבלוקים נושאים תו תקן, ת".
איטונג, בלוק איכותי, יקר יותר יחסית לבלוקים אחרים, מבודד טוב יותר, מבחינה תרמית, חסרונו בספיגת מים באופן יחסי לבלוקים אחרים, חובה לבנות כפוף להוראות היצרן.
בלוקי פומיס, עם 5 או 7 חורים, בלוק איכותי ומבודד תרמית טוב, יקר יותר בהשוואה לבלוק רגיל.
מומלץ בכל מקרה להיוועץ במהנדס הבניין או האדריכל לגבי סוגי הבלוקים, קיימת עדיפות למיקום הגיאוגרפי של המבנה, להשתמש בסוגי בלוקים מותאמים למיקום, קיימים שיטות בידוד נוספות, כגון:טיח תרמי למעטפת הבית, במידה וקיימים מפתחים גדולים, מומלץ לבדוק אפשרות של ביצוע זיגוג חלונות המבנה באמצעות, זכוכית בידודית. הנחת היסוד הינה, בידוד המבנה בכללותו, גג המבנה, קירות המבנה ומפתחים, [חלונות], תהליך הבנייה של קירות וגג המבנה מומלץ לבנות קודם את הקירות מבלוקים ואח"כ לצקת את עמודי הבטון והתקרה. כך מושגת אטימה טובה יותר ונמנעים סדקי עבודה בין הקירות לעמודים, מומלץ לפקח על תהליך בניית הקירות ולדרוש מקבלן הבניין, בניית קירות ישרים ללא סטייה מהותית על מנת לא להידרש בשלבים מאוחרים של עבודות טיח בביצוע מערכת טיח עבה מהמקובל.

בקירות אבן כגמר חיצוני של קירות מאבן יש יתרונות מהרבה בחינות, יתרונות עיצוביים וכד' אך עלותם יקרה בהרבה מעבר לשיטות רגילות, בציפוי אבן ניתן לבנות בשיטת הקיר הכפול. בנייה בשיטה זו מבודדת את הקירות באופן הטוב ביותר, גם שיטת בנייה זו יקרה במיוחד.

גג השטוח, אינו בהכרח זול מגגות רעפים עקב הוצאות של מערכות בידוד ואיטום, חשוב לוודא שמעקה הגג נוצק עם יציקת הגג, ביציקה בשני שלבים קיימת אפשרות של סדקי עבודה בין המעקה לגג. בגמר ביצוע יש צורך בביצוע יציקת בט-קל, [בידוד תרמי], שיפועים לכיוון מרזבי הניקוז, ביצוע מערכות איטום מתקדמות וכד'.

האחריות על בניית שלד המבנה חלה על קבלן השלד/קבלן מפתח ומהנדס הבניין, חובה ! לקבל אחריות בכתב, בה מצוין, ביצוע בניית שלד המבנה על פי התוכניות וההנחיות של מהנדס הבניין.

לסיכום: ביצוע איכותי של שלד המבנה, יבטיח לנו בית מגורים יציב ואיכותי לשנים רבות, חשוב! לוודא כי הביצוע נעשה כפוף לתוכניות הבנייה והיתרי הבנייה, כי לא בוצעו חריגות וכי הבנייה בוצעה כפוף לחוקי התכנון והבנייה, עלות הקמת שלד הבניין כשליש מעלות בניית הבית, זמני ביצוע תלויים בקבלן השלד, מיקום וצורת המגרש ופרמטרים נוספים, מוטב להתנות את הקמת שלד הבניין בלוח זמנים בניכם לבין קבלן השלד על מנת לא להאריך את שלב הבנייה שלא לצורך, הארכת זמן משמעותה הוצאות נוספות ועוד.

מאמרים נוספים